Magyarok tervezték a világ legmagasabb kórházát

A CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. tervei alapján épül Azerbajdzsánban, Baku városában a világ húsz legmagasabb kórházának egyike. A 95 ezer négyzetméteres azeri Nemzeti Egészségügyi Központ 410 ágyas lesz és naponta 1500 ambuláns beteg ellátására képes.


A június közepén megrendezendő első Európa Játékok helyszínén, az azerbajdzsáni Bakuban épül az a kórház, amelyet magyar mérnökök terveztek. A CÉH Zrt. közel egy éves erőfeszítésének köszönhetően - számtalan kórház koncepcióterv, beruházási program és szakvélemény elkészítését követően - nyerte el első megbízását egy speciális kórház tervezésére egy helyi cégen keresztül.

A magyar mérnököknek a tervezéskor négy szabványrendszert - az azerit, az európai uniósat, az oroszt és az amerikait - is figyelembe kellett venniük. A bakui igényeknek megfelelve a tervezőknek alkalmazkodniuk kellett a beépíteni kívánt anyagokhoz és különleges berendezésekhez, valamint a helyi építészeti kultúrából eredeztethető igényekhez is. A több éves tervezést követően a kórház jelenleg már 80 százalékos készültségi szinten áll, várhatóan év közepére épül fel teljesen. A magyar CÉH Zrt.-nek nem ez az egyetlen munkája Azerbajdzsánban. A cég további két egészségügyi intézményt - köztük egy onkológiai kórházat - is tervezett már az országban - írta a cég közleményében.

A bakui klinika újszülött, gyermek és felnőtt intenzív betegellátó osztályokkal, a pszichiátria és a reumatológia kivételével minden klinikai osztállyal rendelkezik majd. Az épületbe 12 műtőt, akár napi 1500 beteg ellátására is alkalmas poliklinikát, 3, egynapos sebészeti beavatkozásokra alkalmas műtőt és az ezekhez kapcsolódó kiszolgáló egységeket is terveztek.

Az épületben VIP színvonalú kiszolgálásra alkalmas egészségügyi részlegek és ellátóhelyek is létesülnek. Az épülethez helikopter-leszálló is tartozik majd, valamint Azerbajdzsánban itt kapott helyet az első olyan részleg, amely specializáltan az égési sérültek ellátását szolgálja.

Fenti, bakui képünk illusztráció

Forrás: napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: