Az MVM-é lesza paksi és a vértesi erőműben

Megvásárolja az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a paksi atomerőmű és a vértesi erőmű nem állami tulajdonú részvényeit - erről is döntött egyebek között az MVM szerdai közgyűlése.


A társaság közleménye szerint a közgyűlés a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény tavaly decembertől hatályos módosított rendelkezései alapján döntött az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 883 darab, csaknem 10,5 millió forint névértékű, valamint a Vértesi Erőmű Zrt. 40 428 darab, csaknem 10,3 millió forint névértékű, nem állami tulajdonban lévő részvényének megszerzéséről, hogy az MVM Csoport két meghatározó erőműve az MVM Zrt. száz százalékos tulajdonába kerüljön.

A közleményben felidézik: a törvénymódosítás célja az volt, hogy a lakosság és a gazdasági szereplők számára alapvető szolgáltatásokat nyújtó társaságokban az állami részvényes vételi jogot gyakorolhasson az ellátásbiztonság növelése és a nemzetgazdasági stratégiai célok megvalósulása érdekében.

A részvénycsomagok piaci értékelésében két nemzetközi tanácsadó cég, a Deloitte és a PricewaterhouseCoopers működött közre.

A közgyűlés határozott arról is, hogy közös megegyezéssel megszüntetik Horváth Péter János vezérigazgatói munkaviszonyát, mert a szakembert kinevezték az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatójává.

A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat elismeréssel is kitüntetett szakember több mint másfél évig volt az MVM Zrt. vezérigazgatója, ezalatt eredményes munkájával hozzájárult a nemzeti energetikai társaságcsoport földgázpiaci szerepvállalásának további erősödéséhez, regionális szerepének meghatározóvá válásához - olvasható a közleményben.

A közgyűlés döntése értelmében az MVM Zrt. igazgatóságának tagjává választották április 8-ától Szivek Norbertet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatóját, és a felügyelőbizottság tagjává választották Szutrély Gergely Ferencet, az MNV jogi főigazgatóját - tájékoztatott az MVM.

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi törvény módosítása törvényi lehetőséget teremt az állam számára a kisebbségi tulajdonosok kivásárlására, a lakosság és a gazdasági szereplők számára alapvető szolgáltatásokat nyújtó gazdasági társaságokban - az ellátásbiztonság és a feladatellátás hatékonyságának növelése céljából, nemzetgazdasági stratégiai érdekből - amennyiben az állam tulajdoni hányada eléri a 90 százalékot.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: