Emelkedett az építőipari termelés

Az építőipar termelése 5,1 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbival összevetve. A termelés az épületek építményfőcsoportban 4,8, az egyéb építményekében 5,9 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az előző hónaphoz képest februárban a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,2 százalékkal emelkedett.


Az egyéb építmények építésének növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze - közölte a KSH.

Az év első két hónapjában az építőipari termelés 6,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. A decemberi megtorpanástól eltekintve két éve tart az építőipar növekedése.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 1,8, az egyéb építményeké 4,7 százalékkal emelkedett februárban az előző év azonos hónapjához képest. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 7,2 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 40,7 százalékkal kisebb volt. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 16,8, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 50,7 százalékkal maradt el a 2014. februáritól. A korábban kötött szerződések lassították a hó végi szerződésállomány visszaesését, az 26,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az épületek építésére 6,6, az egyéb építményekre 30,5 százalékkal kevesebb megrendelésük volt a vállalkozásoknak.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: