Megkezdik a lőrinci cementgyár azbesztmentesítését

Megkezdődik a Heves megyei Lőrinciben lévő egykori cementgyár területének azbesztmentesítése és a romok eltakarítása – jelentette be Tarnai Richárd, az ügyben főhatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatal vezetője.


Tarnai Richárd felidézte: a környéken élők mindennapjaira súlyosan kiható környezetszennyezés felszámolására mintegy 1,3 milliárd forintot biztosít a kormány.

A kormánymegbízott elmondta: a rekultiváció során semmilyen környezetkárosító anyag nem kerülhet a levegőbe.

Első lépésként a legszennyezőbb anyagokat távolítják el a területről. Az azbeszt kiporzását felületmegkötő anyagok alkalmazásával, fóliázással, illetve locsolással akadályozzák meg.

A legszükségesebb munkálatokat május végére fejezik be, a rekultivációval a nyár végére, ősz elejére végeznek. A kormánymegbízott közölte: biztonsági okokból a levegő szennyezettségét mérő berendezéseket állítanak fel az egykori gyár területén és azon kívül is.

Tarnai Richárd kitért rá: a gyár bontására vonatkozó határozat 2012-ben született meg, ám a tulajdonos Selyp Invest Kft. nem szakszerűen végezte el a bontást a rendelkezésére álló két év alatt. Ezért az állam feljelentést tett ellene, illetve a határidő lejárta után megtette a szükséges lépéseket.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a helyben élők 1971 óta tudják: a cementgyárban az eternit gyártásához használt azbeszt milyen veszélyt jelent.

Szavai szerint a magyar föld túl drága ahhoz, hogy pusztán „pénzcentrikus" okokból bármilyen befektető szennyezhesse.

Az MTI kérdésére Szabó Zsolt elmondta: mintegy 20 ezer köbméternyi veszélyes törmeléket, illetve 7-8 ezer köbméternyi szennyezet földet kell ártalmatlanítani. Hozzátette: ha a bontást annak idején szakszerűen végzik el, és nem csak a hulladékvasat termelik ki, akkor csupán mintegy 5 ezer köbméternyi veszélyes törmeléket kellett volna ártalmatlanítani.

Elhangzott az is: a veszélyes anyagot egy, az uniós előírásoknak megfelelő, biztonságos deponálóban hermetikusan zárják el.

Szabó Zsolt közölte: csütörtökön a Hatvani Városi Ügyészség vádat emelt a Selyp Invest ügyvezetője ellen.

Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere tavaly decemberben arról beszélt, hogy a településen 1971-től 2005-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket. A közegészségügyi hatóságok megállapították, hogy az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban, és tizennégyen meghaltak közülük azóta.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: