Nőtt februárban az euróövezet ipari termelése

A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése februárban. A magyar ipari termelés a harmadik legnagyobb éves növekedést érte el az EU-ban - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett adataiból.


Februárban szezonális kiigazítással 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző havihoz képest a 19 tagú euróövezetben és 0,9 százalékkal a 28 tagú Európai Unióban.

Ennél nagyobb növekedés - 1,4 százalékos - legutóbb 2014 januárjában volt.

Az idén januárban mindkét térségben 0,3 százalékkal csökkent az előző havihoz képest az ipari termelés. 

Februárban az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,6 százalékkal, az EU-ban 1,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Elemzők az euróövezetre 0,4 százalékos havi, és 0,7 százalékos éves növekedést jeleztek előre februárra.

A legnagyobb havi növekedést februárban Írország (16,3 százalék), Litvánia (6,1 százalék), Horvátország (3,5 százalék) és Görögország (2,5 százalék) ipari termelésében regisztrálták. A legnagyobb csökkenés Máltán (1,3 százalék), Bulgáriában (0,6 százalék) és Portugáliában (0,5 százalék volt).

Éves összevetésben Írország ipari termelése nőtt a legnagyobb mértékben, 30,3 százalékkal, amit sorrendben a holland (6,6 százalék), a magyar (5,9 százalék) és a szlovén (5,8 százalék) követett. 

Finnország ipari termelése éves összevetésben 5,2 százalékkal csökkent februárban, Svédországé 3,7 százalékkal, a dán pedig 2,5 százalékkal.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: