Új, gigantikus vesenytársat kap Európa

Egyiptomban szerdán írja alá 26 afrikai ország a kontinens új szabadkereskedelmi egyezményét, amellyel igyekeznek óriási egységes piaccá formálni Afrikát. A vállalkozás a méreteinek megfelelően nagy kihívást támaszt résztvevőivel szemben.


Az egyiptomi Sharm El-Sheikhben írják alá szerdán azt a nyilatkozatot, amelynek alapján létrejöhet 26 afrikai ország szabadkereskedelmi övezete, a Háromoldalú Szabadkereskedlemi Térség (TFTA) - jelentette az AFP. A közös piac gigantikus méreteit jellemzi, hogy 625 millió embert fog össze. A részt vevő államok együttes éves GDP-je több mint ezermilliárd dollár (885 milliárd euró).

A Sharm El-Sheikh-i deklaráció elfogadását öt éven át tartó tárgyalások előzték meg, a TFTA egyesíti a kontinens három meglévő gazdasági közösségét. Az aláírók reményei szerint a vámhatárok leépítésével utat nyitnak az áruk szabad áramlásának. Erről a gyarmati korszak lezárása óta álmodik a térség elitje, ám a csapnivaló infrastruktúra, a országúti, vasúti és légi összeköttetések fejletlensége miatt eddig nem sokat értek el ezen a téren.

Nagy kavarodás

Az új kereskedelmi blokk meglehetősen sokszínű lesz, tagjai között szerepelnek viszonylag előrehaladott gazdaságú országok, mint Egyiptom és Dél-Afrika, illetve olyanok - Angola, Etiópia, Mozambik -, amelyekről finoman úgy vélekednek a szakértők, hogy "nagy növekedési lehetőségek" állnak előttük. A különbségek miatt különösen fontos például a kisebb, helyi cégek védelme, ami külön gondot jelent a vámhatárok leépítése esetén.

Fékezi a változás tempóját, hogy az óvatosság jegyében egyelőre nem határoztak a kereskedelmet akadályozó szabályok menetrendjéről. A szerdán aláírt megállapodást két éven belül kell elfogadnia a 26 ország parlamentjének. A végső cél a három meglévő kereskedelmi övezet egyesítése.

Ellentmondások

A világcégek vezetői örömmel fogadják a megállapodást, felhívva a figyelmet arra, hogy Afrika kereskedelmének csak 12 százaléka bonyolódik le a kontinensen belül. A kereskedelmi szabályok egységessé válása jelentős lökést adhat ennek. Emellett bővülhet a kontinens részesedése a világkereskedelemből, ami jelenleg mindössze két százalék.

Elemzők ellenmondásosnak látják a helyzetet: a térség GDP-jének növekedése ugyan az elmúlt 15 évben közel három százalékkal meghaladta a világgazdaság átlagát, ám továbbra is kiterjedt a korrupció, állandóak az áramszünetek és a hanyatló nyersanyagárak különösen súlyos hatással vannak az afrikai országokra.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: