Tőzsde - Csökkentek a New York-i indexek

Feladták a kereskedés elején elért nyereségeket és csökkenésre váltottak a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn: a technológiai vállalatok ismét lefelé húzták az indexeket, a befektetők pedig tisztább képet szeretnének kapni az amerikai elnökké megválasztott Donald Trump elképzeléseiről. 
Közép-európai idő szerint este nyolc órakor a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 18 844,65 ponton állt, 0,02 százalékkal csökkent. A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,11 százalékkal, 2162,10 pontra esett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,43 százalékkal, 5214,42 pontra süllyedt. 

Az S&P 500 indexet alkotó tizenegy szektor közül a legnagyobb mértékben, 2,08 százalékkal a technológiai szektor almutatója csökkent. Az Apple 3,40 százalékot, a Facebook 1,93 százalékot, a Microsoft pedig 1,69 százalékot veszített értékéből. 

A Dow Jones, amely pénteken is megdöntötte történelmi rekordját, hétfőn folytatta a menetelést, és 19 934 ponttal újabb csúcsot állított fel. Az indexre azonban erős nyomást gyakorol a Visa, amelynek árfolyama több mint 5 százalékos mínuszban is állt. 

A befektetők arra számítanak, hogy Trump egyszerűsíti az egészségügyi és a pénzügyi szektor szabályozását, és emeli az infrastruktúra fejlesztésére szánt költségvetési forrásokat. A technológiai szektorból már szerdán elindult a tőke és a bankpapírokba, továbbá a bánya- és nyersanyagipari részvényekbe vándorol át, arra számítva, hogy Trump infrastrukturális fejlesztési programja növeli a hitelkeresletet és a nyersanyagpiaci árakat. 

Erősödtek a kamatemelési várakozások, a piacokon már több mint 90 százalék esélyt adnak annak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben emeli az irányadó kamatot, miután a piacokon nem okozott igazi megrázkódtatást Trump váratlan győzelme. 

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára csökken. 

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj januári szállításra hordónként (159 liter) 44,27 dollárba került, 48 centtel, 1,07 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 31 centtel, 0,71 százalékkal, 43,10 dollárra mérséklődött. 

A dollár 0,98 százalékkal drágult az euróhoz képest, 1,0752 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt a bankközi devizapiacon.

Az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,03 százalékkal, 1223,95 dollárra esett a New York-i árupiacon.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: