Jól pörög az amerikai ingatlanbiznisz

Közel tízéves csúcsra emelkedett a használtlakás-értékesítések száma novemberben az Egyesült Államokban.
Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy novemberben havi szinten 0,7 százalékkal emelkedett a használt lakások eladásának száma az októberi 1,5 százalékos növekedés után. Tavaly novemberhez képest 15,4 százalékos volt a bővülés.

Az eladások novemberi ütemével számolva a teljes évben 5,61 millió lakáseladás lenne, ami a 2007 februárjában mért 5,79 millió után a legmagasabb érték. Tavaly novemberben 4,86 millió, októberben pedig 5,57 millió volt az évesített értékesítési adat. Elemzők 1 százalékos csökkenést, évesítve 5,5 milliós számot vártak novemberről.

Novemberben a használt lakások medián ára 234 900 dollár volt, 6,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az átlagár 276 800 dollárra rúgott, ami 4,9 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Az eladások novemberi üteme mellett 4,0 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma 9,3 százalékkal 1,85 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az egészséges egyensúlyt a kerek hat hónap jelentené. Novemberben a harmadik egymást követő hónapban nőtt a használtlakás-eladások száma. Az egyelőre még alacsony jelzálogkamatok és a kedvező munkaerő-piaci helyzet egyaránt elősegítette, hogy mind többen döntsenek lakásvásárlás mellett.

A jelzáloghitelkamatok emelkedésnek indultak, miután Donald Trump győzött a november 8-i amerikai elnökválasztáson. A beígért adócsökkentések és infrastrukturális beruházások ugyanis inflációnövelő hatásúak. November 8. óta a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata mintegy 60 bázisponttal 4,16 százalékra, 2014 októbere óta a legmagasabb szintre, kúszott fel. A nagyobb kamatok kilátása pedig arra ösztökélte a bizonytalankodó vásárlókat, hogy mielőbb döntsenek, még mielőtt tovább drágulnak a hitelek.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: