Itt az újabb atomerőmű-szennyezés

Újabb környezetszennyezésről számolt be a 2011-es földrengésben és cunamibam lerombolódott fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a Tepco áramszolgáltató.

A Tokyo Electric Power Co. (Tepco) vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan keletkezett újra radioaktív szennyezést tartalmazó víz a a fukusimai atomerőmű romjaiban. A cég egyelőre azt sem tudja, honnan szabadult el a káros anyag - mondta a Bloombergnek Szuzuki Kaoru, a cég szóvivője. A hírt a Tepco tette közzé a hét végén internetes honlapján.

Az erős radioaktív sugárzást kibocsátó vizet a 3-as számú reaktor épületében fedezték fel. A szennyvíz valószínűleg nem jutott ki a létesítményen kívülre - mondta Szuzuki, azaz nem biztosak ebben. A vízben 24 millió becquerel értékű úgynevezett béta radioaktivitási szintet mértek az épület első emeletei folyosóján. Egy hónappal ezelőtt 57 milliós értéket jegyeztek fel ez alatt a rész alatt. Az EU-szabvány szerint az ivóvíz megengedett nukleáris szennyezettsége literenként maximum 10 becquerel lehet.

A kiömlött víz hőmérséklete 20 Celsius-fok, miközben környezetében plusz hét fokos hideg van - írta a cég közleménye. A talajvizet és az erőmű közelében lévő Csendes-óceánt fertőző radioaktív víz kiszivárgásának megszüntetése még több mint ö évig tarthat - derült ki a kormány tanácsadó szervezetének decemberben nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: