Vízben állnak a szerb szénbányák

Súlyos gondokkal küzd a szerb energetika – egyrészt a megsemmisült hálózatok és berendezések, másrészt a szénhiány miatt, mivel a bányák részben még mindig víz alatt állnak.

A belgrádi rádió beszámolója szerint a közelmúlt árvizei nagy kárt okoztak Szerbia energetikai rendszerében, amelynek pontos nagyságát még mindig nem tudják felmérni, mivel a szénbányák részben még mindig víz alatt állnak. Az elárasztott négy bánya közül kettőben elkezdődött a munka, amelyekben 45 ezer tonna szenet termelnek ki naponta - vagyis 45 ezer tonna hiányzik. Legsúlyosabb a helyzet a Veliki Crljeni szénbányában, ahol kb. 25 millió köbméter víz van. Ha beindul a termelés, további 20 ezer tonna szenet bányásznak ki, amivel kielégítenénk a hazai szükséglet 70 százalékát.

Alekszandar Obradovics a Szerbiai Villanygazdaság megbízott igazgatója szerint az áramgazdaságnak pénzt kell biztosítania a bányafelszerelések felújítására. Nagy befektetésekről van szó, amelyeket egyedül nem tudunk elvégezni - mondta. Hogy mennyi pénzt várnak az ágazattól, csak akkor derül ki, ha ismertté válik az állami és nemzetközi támogatás mértéke. Az áram árának emelése sem segítene, ezzel csak a szükséges pénz egyharmadát tudnák biztosítani. Ehelyett prioritást kell adni az áramelosztás vesztesége csökkentésének, valamint a számlák behajtásának. Eddig 20 millió eurót fordítottak áram importjára, és még a nyáron, amíg olcsó, elegendő mennyiséget akarnak behozni, hogy télen kevesebbre legyen szükség.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: