Meglepetést okozott az amerikai adat

Javult, több mint hétéves csúcson van a fogyasztói hangulat mutatója az Egyesült Államokban októberben a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem rendszeres havi felmérésének előzetes adatai szerint.


Az átfogó fogyasztói hangulatindex októberre 86,4 pont lett, ami 2007 júliusa óta a legmagasabb érték. Elemzők enyhe romlást, 84,1 pontot vártak a szeptemberi 84,6 és az augusztusi 82,5 pont után.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató a szeptemberihez hasonlóan 98,9 pont lett, ez az érték is kissé magasabb a 98,0 pontos elemzői várakozásoknál.

A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma két éve nem látott magasságba, 78,4 pontra emelkedett a szeptemberi 75,4 pontról. Elemzők 74,4 pontra számítottak.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalékra esett a szeptemberi 3,0 százalékról, míg az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalék maradt.

Az adatok azt mutatják, hogy abszolút nincs jele annak, hogy a félelem és pánik átterjedni készül a fogyasztói szektorra - jelentette ki Richard Curtin, a felmérés vezetője, utalva a lanyhuló világgazdasági növekedésre, a szélesedő katonai konfliktusokra és az ebola-járványra.

A felmérésben tükrözött optimizmus dacára a fogyasztók még mindig nem költekeznek. Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy a kiskereskedelmi forgalom értéke szeptemberben 0,3 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: