A vártnál kisebb veszteség az FHB-nál

Pénteken este közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését az FHB Jelzálogbank Nyrt. A társaság 7,19 milliárd forintos adózott veszteséget ért el, ami 22 százalékkal kisebb mínusz az elemzők által vártnál.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. a harmadik negyedévben 4,83 milliárd forintos nettó kamatbevételt és 1,28 milliárd forintos nettó díj- és jutalékbevételt ért el - írja a Portfolio.hu. Előbbi mínusz 2 százalékkal, utóbbi viszont plusz 5 százalékkal tér el a Portfolio kételemű elemzői konszenzusától. A bank hitelezési veszteségei az elemzők által várnál 8 százalékkal nagyobbak. A társaság adózás utáni vesztesége a harmadik negyedévben 7,19 milliárd forint volt, miközben az elemzők 9,2 milliárd forintot vártak.

Az FHB-csoport 2014. harmadik negyedévi eredményének alakulását számos egyszeri tétel határozta meg - írja a jelentésben a pénzintézet. A negyedéves 7,2 milliárd forint, illetve az 1-9 hónapot tekintve 9,6 milliárd forint konszolidált adózás utáni veszteség az úgynevezett Kúria törvény végrehajtásának várható veszteségére képzett, az egyéb működési ráfordítások között elszámolt 17,9 milliárd forint céltartalék elkülönítésének tudható be, melyet az FHB Kereskedelmi Bank 49 százalékos részvénycsomagjának értékesítése miatt konszolidáltan jelentkező pozitív eredményhatás, valamint a társult vállalkozások eredménye soron jelentkező egyszeri bevétel ellensúlyozott.

Részletek

Az Országgyűlés júliusban fogadta el a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényt. Az előzetes becslések alapján - tekintettel a szabályozás bizonytalanságára is - a második negyedév végén a bankcsoport a várható veszteségekre 4,7 milliárd forint céltartalékot képzett. Az elszámolásra vonatkozó törvény időközbeni elfogadása után a bank pontosította a várható veszteségekre vonatkozó becslését és szeptember végén további 13,2 milliárd forint céltartalékot képzett, így összesen 17,9 milliárd forintra módosította az erre a célra elkülönített céltartalék összegét.

Az FHB szeptemberben adásvételi szerződést között a Magyar Posta Zrt.-vel az ellenőrző befolyása alatt álló FHB Kereskedelmi Bank Zrt. alaptőkéjének 49 százalékát megtestesítő A-sorozatú törzsrészvények értékesítésére vonatkozóan. Az MNB - Magyar Posta tulajdonszerzéséhez szükséges - engedélyének megszerzését követően a részvény adásvételi tranzakció zárására 2014. szeptember 30-én került sor. A részvénycsomag eladását megelőzően az FHB Jelzálogbank szeptember közepén 20 milliárd forint összegű tőkeemelést hajtott végre az FHB Kereskedelmi Banknál.

A bankcsoport további egyszeri bevételt realizált a negyedév során korábban megvásárolt követelések értékesítése következtében, ami adózás után 3,2 milliárd forint eredményhatást jelent konszolidált szinten.

A bankcsoport adózás előtti eredménye a rendkívüli tételek - azaz a fent említett 17,9 milliárd forint céltartalék, a banki különadó 2,1 milliárd forintos, valamint a nem áthárított pénzügyi tranzakciós illeték és az árfolyamgát további közel 883 millió forintos összege, illetve a Kereskedelmi Banki részvénycsomag eredményhatása és a követelésértékesítésből származó egyszeri eredmény - nélkül 3,2 milliárd forintot tett ki az év első kilenc hónapjában, ami a harmadik negyedévre vonatkozóan mínusz 641 millió forint adózott eredményt jelent.

A korrigált adózott eredmény alakulását a harmadik negyedévben a következők határozták meg:

A nettó kamatbevétel az előző negyedévhez képest 229 millió forinttal csökkent, ami abból adódik, hogy a hitelek csökkenő kamatszinttel összhangban történt átárazódásának kamatbevételre gyakorolt hatását a forrásköltség csökkenésének mértéke nem tudta oly mértékben kompenzálni, mint a megelőző negyedévekben. A 4,8 milliárd forintot meghaladó negyedéves nettó kamatbevétel az átlagos mérlegfőösszegre vetítve 2,67 százalékos nettó kamatmarzsot jelent, ami az előző negyedévhez képest 10 bázispont csökkenést mutat, míg az egy évvel ezelőttinél 15 bázisponttal magasabb.

- A nettó díj- és jutalékbevételek összege 22,4 százalékkal növekedett az előző negyedévhez képest, amelyhez a bankszámlákhoz kapcsolódó nettó díjbevételek mellett az alapkezelői díjbevétel több mint kétszeres növekedése járult hozzá.

- A működési költségek összege - a 2014-től az egyéb ráfordítások között kimutatott fizetett tranzakciós illeték és hitelintézeti járadék nélkül - 4,1 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, ami 6,1 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél.

- Az előző negyedévhez képest közel 50 százalékkal magasabb a kockázati költség, ami egyrészt annak következménye, hogy a korábbi negyedévek egyenletes csökkenését követően a problémás hitelek aránya (NPL arány) 20,5 százalékra emelkedett (az előző negyedévi 20,1 százalékról), másrészt tovább nőtt a problémás portfolió fedezettsége (54 százalékra). A portfolió minőségének visszaesésében szerepet játszott a fizetési fegyelem - devizahiteles intézkedések nyomán tapasztalható - romlása. 

- Mérlegfőösszeg 760 milliárd forint

Az FHB-csoport konszolidált mérlegfőösszege 2014. szeptember 30-án 759,9 milliárd forint volt, ami 2,9 százalékkalal, mintegy 22,6 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és 85,2 milliárd forinttal, 12,6 százalékkal magasabb az előző negyedév véginél.

A mérlegfőösszeg növekedését az eszköz oldalon alapvetően a bankközi kihelyezések több mint megháromszorozódása, forrás oldalon a betétállomány és az egyéb kötelezettségek emelkedése okozta. A közel 298 milliárd forintos betétállomány részesedése a kamatozó forrásokból tovább emelkedett és a negyedév végén 47,2 százalékot tett ki, szemben az előző negyedév végi 44,6 százalékkal, illetve az egy évvel korábbi 31,3 százalékkal. A betétek állománya egy év alatt több mint 86 milliárd forinttal bővült, ennek kétharmada a vállalati üzletághoz köthető.

A hitelek bruttó állománya szeptember 30-án 366,8 milliárd forint volt, ami 0,4 százalékos növekedést mutat az előző negyedév végi és 2,5 százalékos csökkenést az egy évvel korábbi állományhoz képest. A lakossági hitelek folyósítása az első kilenc hónap során folyamatosan emelkedett és közel 12 milliárd forintot ért el, ami 54 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A vállalati hitelek állománya szeptember 30-ára 86,2 milliárd forintra nőtt, ami így a teljes hitelállomány 23,5 százalékát teszi ki - írja az FHB.

Javult a tőkemegfelelési mutató

Az FHB Bank-csoport 2014. január 1-je óta hatályos európai szabályozás (CRR) alapján számított tőkemegfelelési mutatója - figyelembe véve a felügyeleti többlet tőkekövetelményt (SREP) is - 2014. szeptember 30-án 14,18 százalék, szemben a június végi 10,74 százalékkal. Az elsődleges alapvető tőkeelemek figyelembevételével számított CET1 mutató 13,46 százalék volt, míg 2014. június 30-án 8,61 százalékot tett ki. Mind a CET1, mind a teljes tőkemegfelelési mutató javulást mutat az előző negyedévhez képest, annak köszönhetően, hogy a szavatolótőke a negyedév során több mint 15,6 milliárd forinttal növekedett. A szavatolótőke alakulását egyrészt az időszaki eredmény, másrészt az FHB Kereskedelmi Bank kisebbségi részvénycsomagjának értékesítése miatt a CET1 tőkébe beszámítható kisebbségi részesedés új tőkeelemként való megjelenése határozta meg.

Az FHB Jelzálogbank az időközi vezetőségi beszámoló közzétételét megelőzően bejelentette, hogy – élve a jogszabály által biztosított lehetőséggel – adásvételi szerződést kötött a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-vel az FHB Életjáradék Zrt. részvényeinek 100 százalékára vonatkozóan. A tranzakció zárására várhatóan még 2014-ben sor kerül. Az adásvételnek konszolidált szinten várhatóan nem lesz érdemi eredményhatása.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: