Átadták: több száz munkahelyet teremt a Grundfos

Átadták a szivattyúkat és a hozzájuk tartozó motorokat gyártó Grundfos legújabb magyarországi üzemét Székesfehérváron. A dániai központú cég ezzel több száz munkahelyet teremt a városban.

A dán vállalat 2000-ben telepedett meg Magyarországon, és tavaly döntött negyedik hazai gyáregységének megépítéséről, amellyel a már meglévő székesfehérvári üzemét bővítette.

Török László, a Grundfos Magyarország ügyvezető igazgatója a Krónikának elmondta: a fejlesztéshez a kormánytól is jelentős segítséget kaptak. A 9 milliárdot meghaladó beruházás az Új Széchenyi-terv támogatásával valósult meg. 2012 áprilisában 1 milliárd forintot nyert a cég a komplex technológia-fejlesztés és a foglalkoztatás támogatása program keretében.

Orbán Viktor miniszterelnök felavatta csütörtökön a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új székesfehérvári gyárát, a 12 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt. A kormányfő avatóbeszédében hangsúlyozta: a magyar emberek napról napra bizonyítják, hogy Magyarország olyan hely, ahonnan "nemcsak kifelé, hanem idefelé is vezetnek lábnyomok".

Ennek megerősítésében a legfontosabb szövetségesek azok a vállalatok, amelyek munkát adnak a magyar embereknek tette hozzá. Orbán Viktor kiemelte, hogy a szivattyúgyártással foglalkozó Grundfos másfél évtizede stratégiai szövetséget kötött a magyar emberekkel. Ez alatt az idő alatt 68,7 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, és 2107 munkahelyet hozott létre. A miniszterelnök kiemelte: a dán cégcsoport 1999-ben Magyarországot központi elhelyezkedése és szakképzett munkaereje miatt választotta. Akkor ideális alapok voltak egy világhírű cég növekedéséhez, és ezúttal is ez volt a döntő szempont mondta.

"Nagy öröm, hogy a kedvező tényezők hazánkban továbbra is megvannak. Megtisztelő a Grundfos bizalma Magyarország számára, és a kormányt elkötelezetté teszi abba az irányba, hogy a kedvező feltételek sorát minél jobban kibővítse" fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor szerint a magyar emberekben mindig ott volt a lehetőség, hogy "fontos szereplői legyenek a regionális és ezzel az egész európai gazdasági növekedésnek". Hozzáfűzte: Magyarország a 2008-as válság nyomán jutott el oda, hogy az országban rejlő lehetőségeket ki tudja használni.

"A magyarok összefogása 2010-ben megteremtette a történelmi esélyt arra, hogy végre magunk döntsük el, milyen legyen, és hogyan működjön az ország. A magyar emberek olyan országot akartak, amely kihasználja adottságait, a maga útját járja, és így Európa egyik gazdasági sikerközpontja lesz. Olyan országot akartak, ahol munkából nemcsak megélni, hanem gyarapodni is lehet" fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök a kommunista ipar rendszerváltás utáni összeomlására, és azt követően a Magyarországon letelepedő összeszerelő üzemekre utalva megjegyezte: "két évtized kemény munkája után sikerült elérni, hogy a külföldi vállalatok nemcsak az olcsó munkaerő miatt jönnek, hanem fontos nekik a valódi tudás és a valódi értékteremtő munka". A Grundfos fontos szerepet játszik ebben és megerősíti, hogy az ország jó irányba halad tette hozzá Orbán Viktor.

Lars Aagaard, a Grundfos cégcsoport alelnöke hangsúlyozta, hogy Dánián kívül a magyarországi jelenlétük a legnagyobb, és hamarosan 2500 dolgozójuk lesz. Elégedettségének adott hangot az állammal és a székesfehérvári önkormányzattal folytatott együttműködés, valamint a menedzsment és a dolgozók teljesítménye kapcsán. Reményét fejezte ki, hogy az új gyárnak köszönhetően a Grundfos a víziközmű-szolgáltatási üzletágban versenyképes és fontos szereplővé lép elő. Megemlítette: az új gyárcsarnok 29 ezer négyzetméteres hasznos alapterületén az irodaterület mellett gyártóberendezések és korszerű tesztberendezéssel felszerelt kutatás-fejlesztési részleg található, amely révén megerősíthetik pozícióikat Közép-Kelet-Európában.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint a város csak ilyen beruházások segítségével maradhat a magyar gazdaság egyik meghatározó központja. Köszönetét fejezte ki, hogy a Grundfos ismét Székesfehérvárt választotta fejlesztéséhez. Megjegyezte, hogy szakképzett munkaerő hiányában biztosan nem a városban épült volna fel a gyár.

A Grundfos vállalatcsoport ma a világ legnagyobb szivattyúgyártó cége, 45 országban 73 vállalata van. A cég a korábban Dániában folyó motorgyártást 2000-ben helyezte át Tatabányára. Egy évvel később megépült a második üzem is, majd 2007-ben átadták a székesfehérvári gyáregységet. Törökbálinton működik magyarországi értékesítési és szerviz központjuk, Budapesten pedig pénzügyi és informatikai szolgáltató központjuk. A Grundfos Magyarország éves árbevétele 2012-ben 122,5 milliárd forint volt, az idei tervekben 128 milliárd forint szerepel.
Megosztás a Google Pluson