Fitch: haladás az euróövezeti integrációban, módszertani kihívásokkal

Fontos lépés az euróövezet mélyebb költségvetési és pénzügyi integrációja felé, hogy a valutaunió tagországai határidőre benyújtották 2014-re szóló költségvetési tervezeteiket az Európai Bizottságnak, ám az új uniós költségvetés-felügyeleti rendszernek kockázatai is vannak egyes elbírálási szabályok miatt - hangsúlyozta csütörtöki helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

MTI - A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett állásfoglalása szerint a haladás a mélyebb euróövezeti integráció felé a valutauniós országokra fenntartott szuverén adósosztályzatok egyik alátámasztó tényezője. 

Az új szabályok értelmében azonban az Európai Bizottság az eurógazdaságok strukturális költségvetési pozícióira összpontosít a tervezetek elbírálása során, kiszűrve a ciklikus és egyszeri hatásokat. A strukturális pozíciók kalkulálása, különösen az egyes gazdaságokban érvényesülő kibocsátási rések valós idejű mérése analitikai szempontból kihívást jelent - áll a Fitch csütörtöki elemzésében.

A Fitch Ratings londoni szakértői példaként említik Olaszország jövő évi költségvetési tervezetét, amelyben mindössze 0,4 százalékos GDP-arányos strukturális deficit szerepel, az átfogó - vagyis a gazdasági ciklus hatásait és az egyedi intézkedéseket is tükröző - államháztartási hiány azonban nagyon közel jár a hazai össztermék 3 százalékához. A finanszírozási igényeket, az adósságdinamikát és e dinamikák fenntarthatóságát márpedig a teljes körűen számolt államháztartási deficit határozza meg, és az így kalkulált hiányok továbbra is magasak az euróövezeti periféria mindegyik gazdaságában - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő közölte, hogy a maga részéről változatlanul az adósságállomány növekedést jósolja még a 2015 utáni időszakra is Cipruson, Spanyolországban, Portugáliában, Szlovéniában és Hollandiában.

A Fitch Ratings szerint az új, megerősített költségvetési keretek melletti erőteljes elkötelezettséget mutatja az a tény, hogy mindegyik euróövezeti tagország határidőre benyújtotta költségvetési tervezetét. A rendszer hatékonyságának igazi próbája azonban az lesz, hogy sikerül-e javítani az adósságfolyamatok fenntarthatóságát az összes eurógazdaságban, és időbe telik, mire ez kiderül - hangsúlyozták a hitelminősítő elemzői.

Az euróövezeti válságot más nagy londoni házak sem tartják megoldottnak.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's annak a véleményének adott hangot minapi londoni elemzésében, hogy veszélyesnek bizonyulhat, ha a jelenlegi kedvező piaci kondíciókat az euróövezeti kormányok a válság végének közeledteként értékelik, mivel ez a szükséges további konszolidációs lépések és a szerkezeti reformok hanyagolását eredményezheti.

Az S&P tanulmánya szerint vannak látható jelei a makrogazdasági mutatók és a növekedési kilátások javulásának az euróövezeten belül. Az államadósság-ráták, a külső adósságok és a gazdasági teljesítmény számai azonban változatlanul adósminőségi aggodalmakra adnak okot, és fontos kérdéseket vetnek fel az euróövezeti adósságleépítési folyamat politikai és társadalmi fenntarthatóságával kapcsolatban - állt a hitelminősítő legutóbbi elemzésében.

A Standard & Poor's megítélése szerint mindezek alapján továbbra is túlnyomórészt lefelé ható kockázatok érvényesülnek az euróövezeti gazdaságokra és a valutauniós országok államadós-osztályzataira.

Megosztás a Google Pluson