Jön az összeomlás vagy az IMF

Erősödnek azok a spekulációk, amelyek szerint Brüsszel - karöltve az IMF-fel - azon dolgozik, hogy anyagi segítség ígéretével könnyítse meg az ukrán kormánynak a társulási szerződés aláírását.

Az Európai Bizottság (EB) nem hajlandó kommentálni azt a sajtóértesülést, amely szerint Mikola Azarov 20 milliárd eurós támogatást kért Brüsszeltől a társulási szerződés aláírásának feltételeként - jelentette ki Olivier Baily az EB szóvivője az MTI tudósítása szerint. Brüsszel nem hajlandó belemenni egy olyan számháborúba, amelynek az lenne a tétje, melyik külföldi hatalom ígér több pénzt az ukránoknak azért, hogy csatlakozzanak szövetségi rendszeréhez.

A heves tagadás ellenére erősödnek azok a spekulációk, amelyek szerint az EU igyekszik tető alá hozni egy megállapodást a kijevi kormánnyal - írja a bne régiós hírportál. Catherine Ashton uniós külügyi főmegbízott és Viktor Janukovics államfő tárgyalásairól ugyan nem szivárogtak ki hírek, de Ashton az ukrán fővárosban maradt, hogy újra találkozzon vendéglátójával.

Van zsé

Stefan Füle, az EB bővítési biztosa Brüsszelben tegnap kijelentette, hogy az unió kész anyagi támogatást nyújtani Ukrajnának azon a napon, amelyen aláírják a társulási szerződést. Megfejelve egy IMF-hitelprogramot a szabadkereskedelmi megállapodásban foglaltakkal összhangban növelnék a gazdaság modernizálását szolgáló uniós hozzájárulást.

Ukrajnának gyorssegélyre van szüksége. Az év vége előtt 1,6 milliárd dollárt kell törlesztenie, további kétmilliárdot kellene átutalnia Oroszországnak a kifizetetlen gázszámlája kiegyenlítésére, jövőre pedig 10 milliárd dollárt kell visszafizetnie hitelezőinek. Eközben gyorsan olvadó devizatartalékai 18,8 milliárd dollárra estek.

Tina Fordham, Ivan Tcsakarov és Matthew Dabrowski, a Citigroup elemzői úgy becslik, hogy az ország a legjobb esetben fél év múlva kifut a lehetőségekből. Ha az ideges lakosság és vállalatok elkezdik kivenni dollármegtakarításaikat bankszámlájukról, akkor ennél hamarabb bekövetkezhet az összeomlás.

Előbb lássuk a pénzt!

A brüsszeli szóvivő szimpatikus szavai ellenére az a nagy helyzet, hogy az EU-ukrán megállapodáshoz előbb be kell tolni az asztalra a pénzt. Enélkül tovább tarthatnak a tüntetések, akár hónapokig elhúzódhatnak, vagy erőszakba torkollhat a demonstrációsorozat. Hiába keménykedett az elmúlt éjszaka a rohamrendőrség, a tüntetők 70 százaléka kész addig maradni az utcán, amíg Janukovics le nem mond - derült ki az Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation és a kijevi szociológiai intézet közös hét végi felméréséből.

Az orosz kormány eközben "nem tett ellenajánlatot", eddig semmilyen támogatásról vagy gázárcsökkentésről nem volt szó nyilvánosan. Igaz, eközben számos vezető orosz tisztviselő tett célzásokat arra, hogy szó lehet valamilyen pénzügyi megállapodásról.

Hergelni a népet

Az IMF jövő heti igazgatósági ülésén tárgyalhat Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról. Egy új készenléti hitelmegállapodás jelenleg nincs napirenden, ám nem lenne akadálya, ha Ashton tegnapi és mai tárgyalásain ez újra szóba kerülne. Eközben Janukovics egy hét múlva Moszkvába is ellátogat üzletelni, ahol szintén ajánlhatnak valamit az ukránoknak.

Az IMF-fel kötendő megállapodás nem olyan távoli, mint amilyennek tűnik. Joe Biden, az USA alelnöke telefonon beszélt Janukoviccsal. Sürgette a politikai válság békés megoldását és emlékeztetett arra Ukrajna majdnem megegyezett a Valutalappal egy új hitelszerződésről. Ez akár úgy is értelmezhető, hogy az USA, az IMF főrészvényese támogatna egy megállapodást.

Kijev legnagyobb gondja ezzel kapcsolatban az, hogy a Valutaalap egyik feltétele a lakossági gázár durva emelése. Az IMF ukrajnai képviselője ugyanakkor jelezte, hogy csak átcsoportosítani akarják az ártámogatást a jómódúaktól a szegényebbek felé. Másrészt ha Janukovics attól tartott, hogy egy ilyen lépéssel felingerelné a népet a 2015-ös választások előtt, akkor látva az egyre dühödtebb tüntetőket úgy gondolhatja: ennél jobban már ne dühíthetik fel a szavazókat.


Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: