Meglepően gyorsan nőtt az amerikai gazdaság

A vártnál sokkal jobban teljesített az amerikai gazdaság az idei harmadik negyedévben - derül ki a kereskedelmi minisztérium felülvizsgált adataiból. A július-szeptemberi időszakban a várt 3 százalék helyett 3,6 százalékkal nőtt a GDP, miközben az előzetes adatok még 2,8 százalékos bővülésről szóltak.

Jelentős meglepetést okoztak a felülvizsgált GDP-adatok az Egyesült Államokban, a várt 3 százalék helyett ugyanis évesített negyedéves alapon 3,6 százalékkal növekedett a gazdaság, ami az elmúlt másfél év legjobb teljesítményének számít.

A bontásból azonban kiderül, hogy a jó teljesítmény leginkább a gyors készletbővülésnek köszönhető, és könnyen lehet, hogy ez nem is lesz tartós. A bontásból azt is érdemes kiemelni, hogy a fogyasztás valamivel lassabban nőtt vártnál; évesített negyedéves alapon 1,4 százalékkal.

A beruházási és külkereskedelmi adatokban is voltak változások. A beruházások volumene a korábban jelzett 4,1 százalék helyett 5,1 százalékkal bővült, és az import is gyorsabban nőtt a vártnál, gyengült ugyanakkor az exportszektor teljesítménye.

Forrás: Napi.hu

Megosztás a Google Pluson