Nem romlik Románia makrogazdasági stabilitása

Pénzügyi elemzők szerint Romániának a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott sikertelen tárgyalásai nem befolyásolják kedvezőtlenül az ország makrogazdasági stabilitását.


A Hotnews.ro hírportál által megkérdezett elemzők úgy vélik, hogy a megállapodás elmaradásnak nem lesz semmilyen hatása a román makrogazdaságra. Radu Craciun, a BCR kereskedelmi bank elemzője szerint az elegendő készpénz, az európai alacsony irányadó kamatok, és Románia kedvező makrogazdasági mutatói miatt a külföldi befektetők érdeklődése a román értékpapírok iránt vélhetően nem fog csökkenni.

Camil Apostol, a Piraeus Bank elemzője szerint a piacok eddig nem reagáltak arra, hogy Bukarest áprilisig halasztotta a tárgyalások folytatását, és már ez is mutatja, hogy ennek nincs különösebb jelentősége.

Florian Libocor, a BRD bank elemzője úgy vélte, hogy Romániának meg kell próbálnia külföldi hitelszerződés nélkül működnie, miután 2009 óta már a harmadik ilyen megállapodása van érvényben.

Ugyanakkor az elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy az állami vállalatok megreformálása, vagyis hatékonyságuk növelése továbbra is "égető" probléma marad, hiszen minél tovább halogatják a megoldását, annál nagyobb kedvezőtlen kihatása lesz a román gazdaságra.

Victor Ponta román miniszterelnök a hét elején jelentette be, hogy Románia nem állapodott meg az IMF bukaresti küldöttségével a most lejárt felülvizsgálati látogatás keretében, és Bukarest nem írja alá azt a szándéklevelet, amelynek alapján az IMF Bukarest rendelkezésére bocsáthatja az elővigyázatossági típusú hitelszerződés következő részletét. A lakossági gázár liberalizálása és a szénbányászatban tervezett szerkezeti átalakítások miatt támadtak nézeteltérések a felek között. A tárgyalások várhatóan áprilisban folytatódnak.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: