Az ipar dinamikus bővülésére számítanak

Banki elemzők az ipari termelés dinamikus bővülésére számítanak az év további részében, a termelés növekedését az európai konjunktúra, valamint a belső kereslet élénkülése is támogatja.


Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az év első hónapjaiban a Suzuki modellváltása, és ezzel összefüggően a kapacitások felfutása,  valamint a jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások is új lendületet adhat a termelésnek. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt tovább élénkülhet az ipari termelés dinamikája. A belső és külső kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. 

A szakértő az idén az ipar 7 százalékos növekedésével számol a tavalyi 7,6 százalékos bővülés után. 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés 5-6 százalékos ütemben növekedhet tovább, ennek fenntartását segíti az európai konjunktúra javulása is. Hozzáfűzte, hogy pontosabb képet majd a részletes adatok fényében lehet alkotni, de a mostani kilátások alapján az idén a magyar ipar 5,7 százalékos bővülésre lehet képes. 

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint az ipari termelés erős februári teljesítményében valószínűleg az autóipar és az autóipari cégekhez közvetlenül kapcsolódó ágazatok maradhattak az elsődleges motorok, köszönhetően az erősödő eurózónás konjunktúrának. Az idei kilátások biztatóak, így a következő hónapokban is folytatódhat a teljesítmény erősödése - fűzték hozzá.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: