Csökkent a szerb GDP az első negyedévben

A szerb gazdaság 1,9 százalékkal zsugorodott az első negyedévben az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva - közölte becslését a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) csütörtökön.


A nyugat-balkáni országban a bruttó hazai termék (GDP) tavaly 1,8 százalékkal csökkent a hatalmas árvízkárok miatt, és a becslések szerint idén további 0,5 százalékos csökkenésre lehet számítani. A statisztikai hivatal május 29-én közöl pontos adatokat a szerb GDP első negyedéves alakulásáról.

A szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 1,1 milliárd eurót tett ki márciusban, azaz 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A statisztikai hivatal arról is beszámolt, hogy az év harmadik hónapjában a teljes külkereskedelmi forgalom 6,64 milliárd euró volt, az export 2,77 milliárd eurót, az import pedig 3,87 milliárd eurót tett ki. A kivitel a behozatal 71,7 százaléka.

A külkereskedelmi forgalom 64,7 százalékát Szerbia az Európai Unió tagországaival valósítja meg.

A RZS közlése szerint márciusban az ipari termelés 0,2 százalékkal csökkent az előző év márciusához viszonyítva. 2015 első negyedévében 2 százalékkal volt alacsonyabb az ipari termelés, mint a 2014-es év első három hónapjában.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: