Egyre agresszívebb Putyin - meglepő kijelentéseket tett

Cinikusnak minősítette az Ukrajnával kapcsolatos nyugati politikát az orosz államfő a parlamentben elmondott beszédében, amelyben a megfigyelők szerint ezen túl is igen agresszív hangot ütött meg.


A nyugati hatalmakat a tiszta cinizmus vezeti Ukrajna-politikájukban és Oroszországot nem fogják megtörni az USA és az EU gazdasági szankciói - jelentette ki Vlagymirt Putyin a CNBC tudósítása szerint a dumában elmondott beszédében. Az orosz államfő valójában a nemzethez intézi szavait parlamenti felszólalásaiban. Tegnapi mondandója meglehetősen agresszívre és Nyugat-ellenesre sikerült - mondta Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piaci elemzője.

A nyugati nyomás csak segíteni fog Oroszországnak abban, hogy elérje gazdasági céljait - szögezte le figyelmen kívül hagyva, hogy részben ezek miatt lassul a növekedés és várható recesszió 2015-ben. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni a fegyveres erőkbe vetett bizalmát. Senki sem nyomhatja el katonai eszközökkel Oroszországot - szögezte le -, megvan a kellő erőnk és bátorságunk, hogy megvédjük magunkat.

Putyin hallgatósága nacionalista érzelmeit megcélozva azzal vádolt egyes meg nem nevezett államokat, hogy azok szét akarják szabdalni Oroszországot. Azt akarják, hogy olyan sorsra jusson, mint a néhai Jugoszlávia.

Ajánlat a gazdagoknak

Oroszország rövid távú kilátásai gyorsan romlanak, mivel egymással párhuzamosan veszíti el értékét a rubel, száguld az infláció, érvényesülnek a nyugati szankciók hatásai és zuhan az ország exportbevételeinek nagy részét biztosító olaj ára. Putyin a nemzeti valuta gyengülését azzal intézte el, hogy a rubel ellen spekulációs támadás indult. A gazdasággal kapcsolatban nem beszélt arról, hogy a tíz százalékos infláció mellett be kellett fagyasztani a közalkalmazotti béreket.

Nem tért ki arra sem, hogy 2015-ben várhatóan még a hivatalos adatok szerint is közel három százalékkal fog szűkülni az orosz háztartások szabadon elkölthető jövedelme. Nem beszélt arról sem, hogy a rubel gyengesége immáron veszélyezteti az orosz vállalatok fizetőképességét is, ugyanis emiatt egyre nehezebben tudják törleszteni devizahiteleiket. Geoffrey Yu, a svájci UBS elemzője már a közeljövőben fájdalmas fejleményeket vár ezen a téren.

Tett viszont egy ajánlatot azoknak a dúsgazdagoknak, akik a Krím félsziget tavaszi bekebelezése után - tartva a politikai-gazdasági helyzet romlásától - kimentették a pénzüket Oroszországból. Adóamnesztiában részesülhetnek azok, akik a visszaviszik tőkéjüket Oroszországba. Elemzők szerint az ilyen engedmények a Déli Áramlat feladása után újabb jelei annak, hogy a Kreml hátrálni kényszerül a gazdasági bajok miatt.

Ostromlott vár

Putyin minden bizonnyal azt az érzést igyekezett felkelteni az oroszokban, amelyet az angolok Blitz szellemnek neveznek. Ezt a kifejezést a második világháborús német bombázások idején alkották. Arra utalnak vele, hogy nyugodtnak kell maradni akkor, amikor egy nemzetet külső agresszió ér. Ennek a hangulatnak az érzékeltetésére a magyarban talán az ostromlott vár kifejezést szokás használni.

Az orosz államfő a nyugati szankciókat és képmutatást okolta a gazdasági gondokért, és ezúttal valószínűleg eléggé fel tudta szítani a nacionalista érzelmeket ahhoz, hogy megőrizze a közvélemény nagy többségének támogatását. Kérdés azonban, hogy ez meddig sikerül, amikor az oligarcháktól az utca emberéig minden társadalmi csoport szenved.

A beszéd része volt még egy sajátos "keleti nyitási" politika meghirdetése is. Putyin szerint új barátokat kell keresniük az oroszoknak - ennek szellemében látogatta meg a héten török kollégáját, Recep Tayyip Erdogant, akivel megegyezett például arról, hogy a Déli Áramlat pótlására Törökországba építenek ki egy nagy kapacitású tenger alatti gázvezetéket.

Improvizált összeomlás

Barack Obama amerikai elnök üzletemberek előtt beszélve Putyin hibájának minősítette a mostanra kialakult oroszországi helyzetet. Az orosz államfő improvizált lépések sorával nacionalista, múltba révedő pályára terelte az orosz politikát. Ezzel megrémisztette az Oroszországgal szomszédos államokat és súlyos gazdasági károkat okozott. Obama egyelőre nem lát kiutat ebből a helyzetből. Amíg az orosz belpolitika nem reagálja le azt, ami a gazdaságban történik, addig nem várható változás Oroszországban.

Forrás: napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: