Magyarország a negyedik legnagyobb befektető Horvátországban

Magyarország tartósan, immár hetedik éve a negyedik legnagyobb befektető Horvátországban, a kétoldalú kereskedelmi forgalom alapján pedig a hatodik legfontosabb partner – mondta Radácsi Milán, Magyarország zágrábi nagykövetségének külgazdasági attaséja az MTI-nek csütörtökön.


A Horvát Nemzeti Bank statisztikája szerint Magyarország Ausztria, Hollandia és Németország után a negyedik legnagyobb befektető, megelőzve Luxemburgot, Franciaországot és Olaszországot is. 

A magyar befektetések teljes értéke 1993 óta 2,27 milliárd euró (710 milliárd forint), struktúráját tekintve a pénzügyi szektor, az élelmiszeripar és a kereskedelem vonzotta a legtöbb magyar beruházást. A horvát tőke magyarországi jelenléte továbbra sem jelentős, értéke 1993 óta összesen 21,8 millió euró.

Radácsi Milán elmondta, hogy 2014 első tíz hónapjában a magyar export értéke elérte a 926 millió eurót, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,9 százalékos növekedést jelent. Az import ugyanebben az időszakban 301,1 millió euró volt, ami 60,8 százalékos bővülés. 

Kiemelte, hogy a magyar import növekedésének hátterében az energiahordozók és kenőanyagok termékcsoportja áll, amely magában foglalja az elektromos áram szállítását is, és amelynek túlnyomó többségét a Mol és az INA olajipari vállalat, valamint a Magyar Villamos Művek, a Horvát Elektromos Művek (HEP) és szlovén energetikai vállat, a GEN-I bonyolította le. Jelentősnek mondható a Magyarországra irányuló horvát kivitel a feldolgozott termék, illetve a nem étkezési célú nyersanyagok árucsoportjában is.

Magyarország és Horvátország idegenforgalmi kapcsolataira a növekvő magyar beutazó forgalom a jellemző. Az odautazók számát tekintve a kilencedik, míg az eltöltött vendégéjszakák száma szerint a tizedik helyen áll Magyarország a horvát statisztikák szerint.

A Horvát Statisztikai Hivatal 2014 novemberében közzétett adatai alapján a magyarországi turisták száma 364,5 ezer volt, amely az előző év azonos időszakához képest 11,77 százalékos növekedés, a vendégéjszakák száma alapján 12,16 százalékos volt a bővülés.

A zágrábi magyar nagykövetség külgazdasági attaséja kiemelte, hogy Horvátország fejlődési potenciálja, energia- és nyersanyagforrásai, élelmiszer és más hagyományos áruigénye további jó lehetőséget nyújthat az egyelőre visszafogott horvát privatizációban való magyar részvételre. A következő időszak egyik célzott területe a kis- és középvállalkozások közötti kapcsolaterősítés, a nagyobb mértékű magyar részvétel a horvát gazdasági témájú rendezvényeken és vásárokon.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: