Csökkentek a beruházások Magyarországon

2015 első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 4,5%-kal esett vissza az előző év azonos időszak magas bázisához képest. A beruházások a legnagyobb súlyú feldolgozóiparban stagnáltak, néhány kisebb ág kivételével a többi nemzetgazdasági ágban csökkentek - közölte a KSH. A szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 1,1 százalékkal mérséklődtek az előző negyedévihez viszonyítva.


2015 I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest a beruházási tevékenység 4,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül a gép- és berendezésberuházások 1,0, az építési beruházások 8,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakához képest.

A nemzetgazdasági ágak többségében a beruházási teljesítmény csökkent, a legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 8,3 százalékkal alacsonyabb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva, amelynek oka a vasút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztéseinek, illetve a járműparkok korszerűsítéseinek jelentős visszaesése.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül nagymértékben csökkentek a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (32 százalék), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (29 százalék), az oktatás (26 százalék), valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (15 százalék) nemzetgazdasági ágakban.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény egyötödével esett vissza.

A beruházások egyharmadát adó feldolgozóipar beruházásai lényegében stagnáltak (+0,2 százalék), az ágazaton belül nagyobb növekedést a vegyi anyag termékek gyártása, valamint a gép, gépi berendezések gyártása területén mért a KSH.

Jelentősen nőttek a beruházások a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás (28 százalék) és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (15 százalék) területén.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: