Kína nagyon zuhan

Szembe menve a világ tőzsdéivel zuhanásszerűen esett a sanghaji tőzsde vezető indexe és határozottan lefelé vette az irányt a hongkongi börzemutató is. Elemzők elsősorban a hitelből finanszírozott tőzsdei befektetések csökkenésére vezetik vissza a régen látott eladási hullámot.


A kínai szárazföld tőzsdéi meredek eséssel zárták a csütörtöki kereskedést, szembe menve a Japán és a koreai börze viszonylagos optimizmusával, illetve a szerdai kedvező európai és amerikai fejleményekkel - jelentette a CNBC. A technológiai ipar teljesítményét mérő amerikai Nasdaq rekord közeli eredményt produkált a Dow Jones 0,67, az S&P-500 0,92 százalékkal nőtt. A tokiói Nikkei 0,39, a szöuli Kospi 0,16 százalékos bővüléssel követte az előbbieket.

A Shanghai Composite azonban hónapok óta nem látott zuhanással 6,5 százalékkal hanyatlott. Néhány további kisebb kínai index szintén 5-7 százalék közötti visszaesést szenvedett el, miközben a hongkongi Hang Seng megúszta kicsit több mint kétszázalékos elcsúszással. Szakértők elsősorban azzal magyarázzák a méretes buktát, hogy a brókercégek megszigorították árréskövetelményüket, azaz nagyobb haszonkulcsot vezettek be a korábbinál.

A kínai tőzsdék erőteljes bővülését ugyanis az elmúlt időszakban a hitelből finanszírozott befektetések tették lehetővé, amit visszafoghat, ha az ügyfelek kevesebb haszonra számíthatnak. Emellett idegesíti a piaci szereplőket, hogy a hatóságok nemrégiben adatokat kértek a bankoktól arról, hogy mennyi pénz áramlik az értékpapírpiacokra - derült ki a Reuters cikkéből. Ennek is valamiféle szigorítás lehet a vége, ha a felügyelet úgy látja, hogy tőzsdei buborék fújódhat fel, ami mérsékelheti a keresletet.

A magyarázó tényezők sorában a következő, hogy sokan dönthettek profitjuk kivétele mellett, ugyanis hamarosan számos első tőzsdei kibocsátás (IPO) követi majd egymást, ami jelentős összegeket szívhat el a többi részvény piacáról. Ez egy időre lejtőre küldheti azok árfolyamát, amit nyilván számos befektetői nem ohajt kivárni..

A marginkövetelmények szigorításának pszichológia hatása van egy olyan piacon, amelynek befektetői amúgy is attól tartanak, hogy az IPO-k elapasztják a likviditást - mondják tőzsdei kereskedők. Ez normál reakció - vélik -, amely azonban átmeneti jelenség lesz, ugyanis továbbra is sok pénz áramlik a kínai tőzsdékre. A fellendülés folytatódása mellett szól, hogy várhatóan folytatódik a monetáris enyhítés. A pekingi jegybank szerdán megjelent 2014-es éves jelentésében deflációs veszélyről értekezett és aggodalmát fejezte ki a növekedés esetleges lassulás miatt. Ezt minden bizonnyal nem hagyják annyiban.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: