Kevesebb a munkanélküli

A munkanélküliek száma 19 ezerrel csökkent, a foglalkoztatottaké 73 ezerrel nőtt éves összehasonlításban idén tavasszal. Ezek a statisztikák arról nem szólnak, hogy mindebből mennyi a közmunkaprogram hatása.


2015. február-áprilisban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 19 ezer fővel, 338 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 7,6 százalékra csökkent. A férfiak és a nők munkanélkülisége közel azonos szintű volt, a nőket jelentős mértékű javulás jellemezte - közölte a KSH.

Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 141 ezer fő volt, 73 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 62,8 százalékra emelkedett. A férfiak és a nők foglalkoztatási mutatói hasonló mértékben javultak.

Kisebb munkanélküliségi rátát vár a Takarékbank

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik kommentálta az adatokat a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely. Úgy látja, szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 2015 második felében 7 százalék alá mérséklődhet a munkanélküliségi ráta. A Takarékbank prognózisa szerint így idén a korábban várt 7,3 százaléknál is alacsonyabb szintre, 7,2 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról. A közfoglalkoztatás erősebb növekedése esetén a munkanélküliségi ráta alacsonyabb is lehet.

Foglalkoztatottnak az számít, aki az adott héten legalább 1 órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy rendelkezett munkával, de abban átmenetileg (pl. betegség, szabadság, ideértve a szülési szabadságot is) nem dolgozott. Munkanélkülinek azt tekinti a statisztika, Munkanélküli, aki az adott héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg volt távol, a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát, a kikérdezés időpontjában rendelkezésre állt, azaz két héten belül munkába tudna állni, ha megfelelő állás kínálkozna számára, illetve már talált munkát, ahol 90 napon belül dolgozni kezd.

Az NGM szerint - bár pontos adatokat, arányokat nem említ - a foglalkoztatottak számának folyamatos növekedésében nagy szerepe van a közelmúlt kiváló makroadatainak, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, a kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: