Nagyon nézi Amerikát az ECB

Nagyon óvatosan kell eljárnia az ECB-nek majd akkor, amikor vissza akar vonulni eszközvásárlási programjától - mondta Ewald Nowotny, a bank kormányzótanácsának tagja. A példa egyértelműen a Fed.


Az ECB-nek nagyon óvatosan kell majd visszavonulnia ezermilliárd eurós eszközvásárlási programjából, ha eljön annak ideje - mondta Ewald Nowotny, a bank kormányzótanácsának tagja a CNBC-nek. Nagy érdeklődéssel figyeljük az amerikai tapasztalatokat. Azt hiszem, a Fed nagyon jó munkát végzett eddig, amikor csökkentette, majd megszüntette kvantitatív lazítási programját - tette hozzá.

Az ECB év március óta havi 60 milliárd euró értékben vásárol kötvényeket kvantitatív lazítási (QE) programja keretében, míg az amerikai jegybank már a pénzügyi válság idején beindított QE leállítását végzi már egy ideje. Az európai program megkezdése óta napvilágot látott már néhány nagyon kedvező makroadat is az eurózónából, s ezek megjelenésekor rendszerint megindul a piaci szereplők találgatása arról, hogy az ECB esetleg az eredetileg kitűzött 2016 szeptemberi határidőnél hamarabb is befejezné programját. Nowotny jelezte, ha rajta múlik, akkor ő ragaszkodna az eredeti menetrendhez.

Sajnos az európai gazdaság rosszabb formát mutat, mint az amerikai, nem ugyanazon a pontján vagyunk jelenleg a ciklusnak - figyelmeztetett a jegybankár. Bár már a felívelő szakaszhoz ért Európa is, de jóval később, mint az Egyesült Államok.

A kvantitatív lazítási programokkal kapcsolatban az egyik fontos kifogás, hogy az ezzel párosuló alacsony kamatszintek nem ösztönzik a megtakarításokat. Nowotny szerint azonban nem kell nagyon hosszútávon az alacsony kamatkörnyezetre berendezkedni. Felhívta a figyelmet, nem az ultraalacsony kamatok jelentik a hosszú távú egyensúlyt.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: