Lassult a 3. negyedévben a cseh gazdasági növekedés

Lassult a 3. negyedévben az éves szintű gazdasági növekedés Csehországban: a második negyedévi 2,6 százalékkal szemben 1,9 százalék volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában azzal, hogy előzetes becslésről van szó.
Az utóbbi 2,5 évben ez a legalacsonyabb gazdasági növekedés. Gazdasági elemzők szerint a statisztikailag lassúbb növekedés oka elsősorban az, hogy a tavalyi harmadik negyedévben jóval több pénz folyt be a cseh gazdaságba az uniós alapokból, mint az idén. A másik ok, hogy az ipar a nyári hónapokban a szabadságok miatt hagyományosan kevesebbet termel és alacsonyabbak a beruházások is - mutatott rá a statisztikai hivatal. 

A második negyedévvel összevetve a harmadik negyedévben 0,3 százalékos volt a gazdasági növekedés. A második negyedévben ez a mutató 0,9 százalékos volt. 

A gazdasági növekedés legfőbb motorját továbbra is a haztartások egyre magasabb fogyasztása jelenti, míg a másik ok a nagyobb külföldi kereslet a cseh termékek iránt.

A munkapiaci helyzet a harmadik negyedévben is javult. Az alkalmazottak száma 1,7 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 

Elemzők szerint az év utolsó negyedében megint a gazdasági növekedés felgyorsulására lehet számítani. Többségi vélemény, hogy éves összehasonlításban az idén mintegy 2,5 százalékkal bővül a cseh gazdaság. 

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: