BÉT - Eltérő elemzői várakozások

Míg a Concorde vezető elemzője az OTP és a Richter gyengülését valószínűsíti kedden a Budapesti Értéktőzsdén Oroszország leminősítése miatt, a Raiffeisen szakértője ennek ellenére is emelkedést vár a két nagy papírban, és így a BUX-ban is.


A Standard & Poor's hitelminősítő hétfőn megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az orosz monetáris politika rugalmassága egyre korlátozottabb, és az orosz gazdaság növekedési kilátásai is gyengülnek.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője nyitáskor enyhe gyengülést vár a BÉT-en, napközben pedig arra számít, hogy a Magyar Telekom árfolyama erősödhet, több nagy papír azonban gyengülhet. Elsősorban az OTP és a Richter veszíthet értékéből Oroszország leminősítése miatt - vélekedett.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen üzletkötője ezzel ellentétben a hétfői kedvező hangulat folytatódását várja, bár a forgalom továbbra is alacsony lehet a BÉT-en - mondta. A szakértő szerint az Oroszországgal kapcsolatos hírek ellenére is erősödhet a Richter és az OTP, és összességében a BUX indexben is óvatos emelkedés, esetleg oldalazás várható. A részvényindex emelkedéssel zárhat kedden - tette hozzá Ballai Zoltán. 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 131,85 pontos, 0,79 százalékos emelkedéssel, 16 890,95 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 5,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest.

A Mol 30 forinttal, 0,27 százalékkal 11 180 forintra gyengült, 619,2 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 68 forinttal, 1,80 százalékkal 3847 forintra erősödött, forgalmuk 2,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 2,30 százalékkal 356 forintra nőtt, forgalma 924,0 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 14 forinttal, 0,37 százalékkal 3789 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1408,12 ponton zárt hétfőn, ez 28,33 pontos, 1,97 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: